singgang rassam ikan tenggiri

Dicatat oleh limpong85 | 7:08 PG

saya ada satu resepi ,yg sering saya masak tu pun  kalau dah tak tau nk apa sgt la .saya mesti masak singgang kerana ianya cukup mudah di masak lagi pun bahan mudah di cari....yg penting tak  byk minyak yg digunakan..walau pun sekerap mana sy masak, masakkan nie mesti tak pernah cukup sebab hubby gan anak suka makan masakkan nieee.tak percaya cuba bt di rumah...ok selamat mencuba.

   

BAHAN-BAHANNYA


 Minyak Masak (70 ml)
 Bawang Merah - hiris (5 biji)
 Lengkuas - hiris (35g)
 Halia - hiris (15g)
 Bawang Putih - hiris (3 ulas)
 Bunga Kantan (2 batang)
 Asam Keping (4 )
 Stok Ayam (350ml)
 Tomato - potong dadu (1 biji)
 Serbuk Rasam Baba's (2 sudu)
 Serbuk Kunyit Baba's (1 sudu)
 Ikan Tenggiri - potong stik (350g)
 Daun Ketumbar - hiris halus (70g)
 Daun Pudina (20g)
 Garam

 
CARA-CARA  MEMASAK

 Panaskan minyak di dlm kuali kemudian masukkan bahan yg dihiris tadi seperti lengkuas,halia ,bawang merah dan bawang putih masak sehingga naik bau.

setelah naik bau boleh lah masukkan kunyit,dan rassam kacau sebati.kemudian boleh lah masukkan air rebusan ayam tadi. (KALAU NK KUAH BYK BOLEH LAH TAMBAH AIR REBUSAN TADI)

Tunggu sehinggah  air rebusan tadi blh lah letakkn ikan,bunga kantan,asam keping .garam dan gula atau serbuk perasa.Akhir sekali  bila dah masak blh lah masuk kan tomato yg di potong daun ketumbar dan daun pudina dihiris nipis-nipis.

P/S  ;rempah rassam nie masam .tapiii kalau sesiapa yg suka masam boleh lah tambah.kalau sy guna 1 sudu
        kecil aja....

Cara Tingkatkan Traffic Blog!

Dicatat oleh limpong85 | 6:07 PTG

Tadi semasa aku syok blogwalking ke blog-blog orang, tetiba aku ternampak satu post tentang cara nak tingkatkan traffic blog. Caranya nampak unik. Aku pun tak tahu samada cara ini berkesan atau tidak. Tapi apa salahnya kalau mencubakan?? Kalau menjadi kira rezeki la..


Cara nya begini:


1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.



15. limpong85    


PERATURAN!!!


1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.

2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.

3. Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).
***So urutannya jadi mcm nie...




14. limpong85    

15. Blog anda

4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:

Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….
Selamat mencuba!!!

***Ingat...jangan menipu...tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak... Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat... ingat lagi byk backlink kiter... lagi tinggi rating kiter kat google..