cuba resepi mudah ini ...tapi rasanya sedap
resepi India RASAM
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Jintan manis
5 batang cili kering (kalau nak pedas tambah cili lagi)
2 ulas bawang putih
1/2 sudu biji bijan (kalau tak ada pun tak apa)
2 biji buah tomato (guna yang merah)
Asam jawa diperah diambil airnya ( 1 liter air)
Daun karipole
caranya
bawang putih ditumbuk lumat. jintan,bijan,cili kering, daun karipole ditumis bersama dengan bawang putih .gunakan minyak yang sedikit. masukkan air asam jawa dan juga buah tomato( kalau boleh buah tomato diramas sedikit untuk dptkan airnya).
Tumis sehingga mendidih dan sajikan. boleh dimakan dengan nasi puteh.khasiatnya memotong lemak dan kepanasan badan.
masakan kegemaran orang India Selatan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Catat Ulasan