Bahan-bahan :
Ayam ( 6 –8 ketul)
Santan (pekat & cair)
4-5 biji cili merah (tambah pedas dgn. cili padi 7-8 biji)
1” halia
11/2” kunyit hidup
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
dikisar
4-5 batang serai (diketuk)
1-2 asam keping
Garam & gula secukup rasa
Cara :
1. Ayam dibersihkan.
2. Tumis bahan kisar hingga masak
3. Campur santan cair kedalam bahan yang dikisar.
4. Masak atas api. Masuk batang serai yang duketuk-ketuk.
5. Apabila mendidih, masuk ketul ayam & asam keping.
6. Masuk santan pekat, gula & garam.
7. Masak sampai kuah pekat.
8. Boleh ganti ayam dengan udang atau ikan.
………………..o0o0o0o0o0o0o0………………………….
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Catat Ulasan