nama########
alamat######alor setar kedah
umur 19 th


1 jan.2006

hari ni macam biasa bangun lewat skit.tapi hati aku rasa seronok sangat.
pasai apa aku x tau.mungkin pasai nak jumpa mizan kot?
sekali aku tengok lan ni kiut gak.hensemnya...eiii kalu boleh aku nak tokak pipi tu..
tapi ija kata dia dah ada awek..betoi ka? ahhh...apapun aku mesti jumpa dia .
aku pi basuh baju dululah...

ahhh.. kenyangnya makan hari ni...mak aku masak sedap gak ..lauk sambal petai ooo..
mana bleh tahan?..tadi ija tel. aku dia nak pi sekali..mana boleh.. kacau la ija ni?
kalu boleh aku nak ajak lan tengok wayang.kat jitra ka?tapi kalu mizan ada awek pasai apa ajak aku keluar?ni mesti tensyen ngan awek dia la tu?

aduhhhh.. letihnya mata rasa ngantuk plak ni.jam pun dah pukui 12 dah.nasib baik mak aku lena dah aku balik tadi..kalau tidak mau dok prok prek kat aku la...taktau nak habak .
sesekali bila aku teringat masa aku tengok wayang ngan mizan tadi best gak..

patutlah dia ajak aku keluar ..rupanya dia tension ngan awek dia .dia kata awek dia dah ada balak lain dah..
aahh...itu aku tak tau .tapi rasanya mizan dah mula nak tackle aku tadi..aku tau dia saja buat lawak ,
kalau lan jadi balak aku pun tak pa ...syok gak.mizan tu kan hensemmmm..awek mana tengok pun pasti kan cair juga ..kenapalah awek dia tak mau kat dia noh?....bodo lah awek dia

agaknya pasai lan x dak keta kot?....aku x kisah ...aku x pandang semua tu .yang penting hatinya jujur dah la
kalau ada keta pun nak belagak hak bapak punya buat apa?macam apis tu....piiraah..harap naik keta bapa dia saja ..hak sendiri x dak.nak eksyen ngan aku plak tu ...bley blah la lu..

hai... mata pun dah ngantu esok lah aku tulis lain  ciao/.....bersambung

resepi kerabu taugeh

Dicatat oleh limpong85 | 3:40 PG


Bahan:




Taugeh – bersihkan dan layukan dlm. kuali panas
Kacang Panjang
Bunga Kantan
Bawang Merah

Bersihkan dan hiris halus


Halia
Cili Merah
Cili Padi
Belacan
Garam

Gula
Kelapa parut
Serai
Lengkuas

Blend hingga halus dgn. air asam jawa


Kerisik
Beras Goreng tanpa minyak dan diblend kering
Kerang rebus / perut rebus

Cara:

Setelah semua bahan disediakan, campurkan & gaul sehingga sebati.

selesai boleh di hidangkan

MAKANAN BOLEH MENYEBABKAN KANSER

Dicatat oleh limpong85 | 3:08 PG

Makanan mendatangkan kanser


Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser.



1. Jika anda makan satay.............jangan pula lupa timunnya,

sebabnya memakan satay bersama

karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan

karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu

keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah

anti-karsinogen



2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !! Yang mana

anda akan mati keracunan

Arsenik dalam beberapa jam sahaja.



4. Barah - akibat penggunaan bahan dalam shampoo. Balik rumah dan

pergi periksa. Tukarlah ke

jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda

mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. bahan

ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan

ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini

ialah; Vo 5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo

terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi.

Balik pi lah belek sendiri kandungannya. Shampoo Clairol's

Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium

Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun

dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "

Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh

melakukan apa-apa kerana kami memerluk an bahan yang boleh

mengeluarkan busa yang banyak. Dalam pada itu, Pasta Colgate &

Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama

untuk penghasilan busa.





5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi,

koay teow dsb), Pastikan

berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil

mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat

yang dikongsi bersama dengan seorang doktor. Keluarga saya

telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu

berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang

menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain

apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG

AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa

tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk

untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari.

Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya

disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang

badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari

sistem badan.



Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang

mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri,

Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati

menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan

memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk

mendapat barah " Kalau istilah James Bond = Licence to kill!



6. Bawang Goreng segera, seorang kawan melawat ke sebuah

perusahaan

kecil membuat bawang

; goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna

dan tidak bewarna diasingkan.

Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur

bersama gorengan bawang

yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya

melebur lantas menyaluti bawan g tersebut. Sebab itulah kalau

bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan

lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang

singkat sahaja.



Sebarkanlah maklumat ini kepada orang-orang yang anda sayangi dan

pengguna yang masih belum disedarkan lagi.



Wallahuallam...

RESEPI NASI SEMUKUN

Dicatat oleh limpong85 | 3:01 PG

NASI SEMUKUN


Bahan-bahannya:-

• 600g beras wangi

• 8 biji bawang merah

• 3 ulas bawang putih

• 4 biji cili merah

• 60ml minyak masak

• 1.2 liter air



• 60g kacang panjang, dihiris nipis

• 40g pucuk paku, dicelur dn dihiris halus

• 10 tangkai daun kesum, dihiris halus

• 2 kuntum bunga kantan, dihiris halus

• 300g ikan kembung disiang, diberishkan, dipanggang, dibuang tuland dan ditumbuk halus

• Garam secukup rasa.


Cara membuatnya:-

1. Basuh beras dan ketepikan.


2. Kisarkan sehingga halus bawang merah, bawang putih dan cili merah bersama sedikit air.

3. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan goreng sehingga ia terbit baru. Tuang air dan kacau sehingga ia rata. Biar ia mendidih.

4. Kemudian masukkan beras dan kacau sehingga rata. Selepas itu perlahankan api dan biar sehingga nasi masak.

5. Apabila nasi masak, biarkan ia sejuk.

6. Satukan kacang panjang, pucuk paku, daun kesum, bunga kantan, ikan kembung dan garam di dalam mangkuk sederhana besar. Masukkan nasi tadi, gaul sehingga semua bahan sebati. Biarkan 20 minit sebelum dihidangkan.

resepi barat EGG ROLL

Dicatat oleh limpong85 | 2:56 PG




resepi barat


EGG ROLL

3 biji telor dipukul sehingga sebati

50 gram kacang panjang dipotong 1 inci dan direbus

50 gram Sayuran campuran (carrot,kacang peas,jagong)boleh dibeli disupermarket dlm packet

garam secukup rasa

caranya

telor digoreng secara melebar (mcm buat roti canai).selepas digoreng telor itu digunakan untuk membungkus kesemua bahan tadi.kemudian diikat telor yg sudah dibungkus dengan benang.hias mengunakan salad dan tomato sauce atau mayonese.

hidangkan dengan nasi panas.makan dengan sup yang panas...OOoiii sedapnya

selamat mencuba

resepi india (RASAM)

Dicatat oleh limpong85 | 2:50 PG



cuba resepi mudah ini ...tapi rasanya sedap


resepi India RASAM

Bahan-bahan



1/2 sudu kecil Jintan manis

5 batang cili kering (kalau nak pedas tambah cili lagi)

2 ulas bawang putih

1/2 sudu biji bijan (kalau tak ada pun tak apa)

2 biji buah tomato (guna yang merah)

Asam jawa diperah diambil airnya ( 1 liter air)

Daun karipole

caranya

bawang putih ditumbuk lumat. jintan,bijan,cili kering, daun karipole ditumis bersama dengan bawang putih .gunakan minyak yang sedikit. masukkan air asam jawa dan juga buah tomato( kalau boleh buah tomato diramas sedikit untuk dptkan airnya).

Tumis sehingga mendidih dan sajikan. boleh dimakan dengan nasi puteh.khasiatnya memotong lemak dan kepanasan badan.

masakan kegemaran orang India Selatan.